Gaia
BATLAGET GAIA
Gaiaboat
BÅTLAGET OM GAIA10 METERENSEILING OM GOKSTADSKIPETBÅTBYGGING HANDEL GVV2005
Gaialogue

Ble Dublin grunnlagt av Vestfoldvikinger?

Av: Erik Jacobsen
FOTO: Carl Fredrik Normann og Erik Jacobsen - Viken Media
Publisert på Gaia.no med tillatelse fra Vikinger i Vestfold, artikkelen kal lastes ned som PDF her


Dublin Port og elva Liffey – Dublin er en moderne havneby i dag, den likner ikke mye på den byen som vikingene grunnla i 841.
Foto: Dublin Port

I året 837 kom en flåte på 60 vikingskip roende oppover elva Liffey. Vikingene kjente Irland svært godt etter flere tiår med tokt og plyndringer rundt kystene og elvene. De hadde merket seg en bosetting som lå strategisk godt til ved utløpet av elva. Her på østkysten fantes en liten landsby med et kloster. Stedet lå sentralt til for ulike ruter i Irland og videre ut i Europa, og gikk under navnet ”Dyff Linn”. Fire år seinere returnerte vikingene til stedet for å slå seg ned for godt.

Byen ved elva var perfekt for vikingens formål. Her var det et lite havnebasseng hvor det var lett å dra opp vikingskipene og stedet lå sentralt i forhold til den tidens hovedvegnett – sjøen. Alt lå godt til rette. Vikingene tok over ressursene i klosteret og begynte å bygge en by. Året var 841. Dublin (Dyff Linn) var en realitet. Irland hadde fått sin første by – dagens irske hovedstad!


I følge Dr. Sean Duffy ved Trinity college hadde det aldri vært noe Dublin uten norske vikinger. Byen ble grunnlagt av vikinger i år 841.

Dr. Sean Duffy ved Trinity Cllege er en av Irlands fremste eksperter på vikingtidshistorie og legger ikke skjul på hvor mye vikingene har betydd for byen.
- Alle vet at Dublin ble etablert av vikingene og at vi har mye å takke dem for. Men de fleste irer har nok det samme bildet av vikinger som folk ellers i verden. Du trenger bare å neve ordet for å fenge deres interesse, men forestillingene av dem er nok at de var langhårede banditter som angrep våre stakkars munker og plyndret de store klostrene våre. Det folk ikke vet, var at Irland lenge før vikingene kom var et svært voldelig sted. Her var plyndring og strid ganske vanlig før deres forfedre kom. Vikingene på sin side, var såpass siviliserte at de etablerte våre første byer og gjorde landet vårt til et senter for handel i Europa.

Hvor kom disse vikingene fra?
- De fleste vikingene kom via de skotske øyene og var definitivt nordmenn. Fra 841 og i tiåret fremover forteller kildene oss om to typer vikinger - De som kom fra områder som i dag er Norge og vikinger fra dagens Danmark. De ”norske” kom først, og de var høyst sannsynlig fra Vestfold. Det vi vet om dette, har vi fra de irske annalene. Dette er nedtegnelser utført av munker rett etter at hendelsene fant sted. Disse er mye mer til å stole på enn den kjente saga-skriveren fra Island. I motsetning til munkene, skrev jo Snorre Sturlasson sine sagaer flere hundre år etter at begivenhetene hadde skjedd. Han satt også langt unna det han skrev om.


I følge professor Howard Clarke var det norske vikinger som bygget opp Irlands første by. Mange av dem var høyst sannsynlig fra Vestfold.

Professor Howard Clarke har viet det meste av sitt yrkesaktive liv til å studere vikingtiden. Ved siden av Duffy er han en av Irlands fremste eksperter på området.
- Alle irer har lærer på skolen at Dublin ble grunnlagt i 841 av vikingene og at de ble kastet ut av landet i 1014. Det skal ha skjedd under det berømte slaget ved Clontarff, der den irske kongen Brian Borou gikk av med seieren. Men dette er ikke korrekt, hevder Clarke. Irsk historie er som mange andre nasjonale historiefortellinger, i høy grad et propagandaskrift. Det hevdes at dersom Brian ikke hadde vunnet dette slaget, så hadde vikingene overtatt hele Irland. Men det var aldri noen fare for at det. Vikingene var for få, det var for mange irske hærer og det var vanskelig å vinne hele øyriket. Men i Dublin regjerte vikingene i hele 150 år etter slaget i 1014, understreker Clarke.

Er irene opptatt av sin tidlige historie?
Irene er veldig interessert i slikt. Det kan du se i bokhandlene der historiske bøker står side om side med bestselgerne. Og alt som har med vikinger å gjøre, vekker stor interesse. Det så vi jo tydelig på oppmerksomheten i aviser, TV og radio når dere var her på besøk med Gaia sist sommer.

I følge Snorre Sturlasson var det Vestfold-kongen Olav Geirstadalv, han som trolig ble gravlagt i Gokstadskipet, som var Dublins grunnlegger og dens første konge. Tror du dette er riktig?
- Vi kan ikke utelukke det, men vi har heller ingen bevis. Det har vært store utgravinger i Dublin og det er avdekket en rekke vikinggraver. Kildene våre forteller om en rekke Olaf´er, Ivar ´er og Cidric´er. Men hvem som er hvem er umulig å si - vi kan jo håpe på at det stemmer, smiler den vennlige professoren. Uansett dokumenterer både arkeologien og kildene at vi er ”brødre i blodet” – vi i Dublin og dere i Vestfold, sier historiker Sean Duffy og smiler.

 
Media    -   Linker   -   Kontakt oss   -    Kreditt   -   © copyright